Gæsteskribent; Louise Bank Isager
Faglig koordinator i Aarhus Kommune. Har bl.a. tidligere arbejdet som specialvejleder og Familie- og Ungekonsulent.
Deler sin viden via profilen @autismeplus_konsulenten
10 kvaliteter ved den neurodivergente hjerne
Lad dig gerne inspirere af listen herunder, hvis du har lyst til at få et positivt view på de mange kvaliteter og særlige styrker, der kan være forbundet med at have en neurodivergent hjerne.
- Dyb koncentration og fokus: Mange mennesker med neurodivergente hjerner oplever at have en fantastisk evne til at fokusere intenst på specifikke interesser eller opgaver, hvilket kan være en stor fordel i mange aspekter af livet. Den dybe koncentration og fokus kan medføre en dejlig følelse af at være i flow – af at have fundet sit ”happy place”.
- Unikke perspektiver og kreativ tænkning: Neurodivergente hjerne kan bidrage med anderledes måder at se og forstå verden på. En unik og kreativ tænkning, der kan åbne døre for innovative ideer og problemfri løsninger. Man kan tænke udenfor boksen, på en anden måde end mange neurotypiske. Man kan spotte de skjulte sammenhænge og arbejde hurtigere. Dette kan bidrage til kreativ tænkning, problemløsning og innovation.
- Stærk hukommelse: Mange mennesker med fx autisme har en imponerende hukommelse og evne til at huske detaljer, hvilket kan være nyttigt i mange sammenhænge.
- Ærlighed og autenticitet: Med de neurodivergente hjerner følger der ofte en høj grad af ærlighed og autenticitet. Dette kan skabe dybe og meget meningsfulde forbindelser med andre. Det er ægte i en verden – særligt udpræget på de sociale medier – hvor det kan være svært at finde ud af, hvad der er sandt og hvad der er falsk. Søger du et ærligt svar – så spørg din neurodivergente ven. H*n vil ikke lyve overfor dig.
- Specialistviden: Med det stærke hyperfokus og de unikke perspektiver kan man opnå en specialiseret viden inden for bestemte områder eller interesser, hvilket kan være værdifuldt i både personlige og professionelle sammenhænge. Find din særlige niche, og du vil kunne opleve en høj grad af flow og mening – og din arbejdsgiver vil elske dig for din særlige hjerne.
- Stor opmærksomhed på detaljer: Mange mennesker med neurodivergente hjerner har en bemærkelsesværdig evne til at opdage og fokusere på små detaljer, hvilket kan være nyttigt indenfor områder som kunst, matematik eller videnskab.
- Stabilitet og rutine: Autisme kan give en stærk trang til stabilitet og rutine. Dette kan bidrage til en følelse af tryghed og sikkerhed samt fremme produktivitet og effektivitet. Hvem vil ikke gerne have en stabil medarbejder? Eller en ven, som man ved dukker op til sine aftaler til tiden?
- Dedikation og vedholdenhed: Mange neurodivergente mennesker kendetegnes bl.a. ved deres dedikation og vedholdenhed. Når de er engageret i noget, vil de ofte arbejde hårdt og gøre deres bedste for at nå deres mål.
- Tilpasningsevne: ”Maskering” vil være den mere negative makker her. Men maskering/tilpasning kan også være en god egenskab. Man bliver dygtig til at tilpasse sig nye miljøer og situationer. De fleste mennesker “maskerer” eller tilpasser sig i en eller anden grad, da det kan lette den sociale interaktion. Det handler selvfølgelig om, at finde den gode balance imellem at tilpasse sig og være autentisk, for at opretholde trivsel og mental sundhed.
- Empati: Modsat hvad man ofte (og helt misforstået) hører, så oplever mange neurodivergente mennesker at have en særlig sensitivitet over for andres følelser. Man kan hurtigt fornemme andres humør eller følelsesmæssige tilstand, hvilket gør personen særligt empatisk.
Jeg håber at ovenstående kan bidrage til et mere positivt syn på de karaktertræk, styrker og kvaliteter, der kan være forbundet med at være neurodivergent.
God fornøjelse med at gå på opdagelse i dine egne skønne kvaliteter.
ADHD-diagnosens historie i Danmark: Fra opdagelse til diagnosekriterier
ADHD blev først opdaget og beskrevet som en psykiatrisk tilstand i begyndelsen af det 20. århundrede. Den tyske læge Heinrich Hoffman bemærkede i 1845 karaktertræk, der mindede om ADHD hos nogle af...
Hvordan en app kan være et uvurderligt værktøj for dig med ADHD
Hvad er PlaNet? PlaNet var Danmarks første ADHD-app, da den kom på markedet i 2010 og har dermed hjulpet mennesker med ADHD i mange år. PlaNet er en app, der fungerer som en visuel og intuitiv...
Alarmer i PlaNet: Personliggør og optimer din struktur
Kan du høre vækkeurets kimen for dig? Mikroovnens bip? Eller skolens ur, der ringer timen ind? Alle hverdagens lyde er med til at guide os igennem dagen, uden at vi nødvendigvis tænker over det. For...