Nyhed

Hjørring Kommune har succes med PlaNet

På Handicapområdet i Hjørring Kommune opstod der et ønske fra borgerne om digital struktur. Det startede en pragmatisk afprøvning med PlaNet som omdrejningspunkt for sammen at finde ud af, hvad der virkede. Effekten gavner både borgere og medarbejdere.

I Hjørring Kommune arbejder de hen imod, at borgerne har samme digitale redskaber til rådighed uanset, hvilken dør de går ind ad på kommunen. Det kræver gode løsninger på tværs af kommunen og inddragelse af både borgerne, myndigheder og flere forskellige faggrupper. .

Netop det forsøger kommunen at imødekomme med brugen af PlaNet. Afprøvningen tog sin start, da kommunen oplevede øget efterspørgsel efter digitale hjælpemidler hos borgerne på bostøtteområdet – specifikt et ønske om digitale hjælpemidler til struktur.

Katrine Guldager er projektleder i Hjørring Kommune og står i spidsen for indsatsen, som startede med en afsøgning af mulige digitale værktøjer, hvor PlaNet kom igennem nåleøjet.

 

Mange perspektiver, alle i samme båd, og fokus på det, der virker

I Hjørring Kommune har de inviteret alle med, som kunne have en aktie i afprøvningen. Det gælder både borgere, medarbejdere, myndigheder, afdelinger i og uden for forvaltningen, med tanken om, at hvis PlaNet fungerer, skal alle have mulighed for at bruge det.

“Der var flere udfordringer, vi skulle løse fra start. For det første havde vi ingen arbejdsgang for, hvordan vi håndterede ansøgninger til digitale hjælpemidler, for det andet havde vi ikke ikke særlig meget erfaring med digitale strukturredskaber og for det tredje ville det være interessant at undersøge, hvordan borgernes ønske om at skrue op for det digitale også kan hjælpe medarbejderne til at opbygge nye kompetencer og tænke støtten på nye måder”, fortæller Katrine Guldager.

I seks måneder afprøvede Hjørring Kommune PlaNet med otte borgere. Formålet i afprøvningsperioden var at finde ud af, hvorvidt borgerne oplevede værdi ved at bruge PlaNet og samtidig skulle bostøtten finde ud af, om de kunne tænke deres arbejde anderledes.

En central del af afprøvningen var at gå med det, der virker. Borgere og medarbejdere har f.eks. afprøvet PlaNet som et team.

“Der er ikke nogen, der kommer og trækker noget ned over hovedet på andre. Det er en fælles indsats, hvor det har været learning by doing, og hvor man som et team har ringet ind til Mobilize Me’s support, hvis der opstod udfordringer”, siger Katrine Guldager.

Efter afprøvningens ophør har Hjørring Kommune lavet en aftale med Mobilize Me, så kommunen nu bruger PlaNet i både bostøtten, på undervisningstilbud, på arbejdsmarkedsområdet, i kommunes nye E-team, ligesom det er muligt for borgerne at ansøge om PlaNet som digitalt hjælpemiddel.

 

PlaNet frigør tid og hjælper på afstand

PlaNet er blevet taget godt imod af både borgere og medarbejdere, fortæller Katrine Guldager. For især bostøtten har PlaNet vist sig at frigøre tid og effektivisere arbejdsgangen til gavn for både borgere og medarbejdere.

PlaNet har f.eks. bidraget til, at borgerne kan være mere uafhængige, fordi den nødvendige struktur er digital og med på farten. Tidligere var strukturen analog i form af uge- og dagsskemaer i borgernes hjem.

“Det kunne føles stigmatiserende for borgerne, at alle der kom i deres hjem kunne se, at de havde ekstra brug for hjælp til struktur. Før havde flere borgere også en masse gule sedler liggende med information til bostøtten. Nu kan de samle alt det i PlaNet”, forklarer Katrine Guldager.

På medarbejdersiden har PlaNet derfor også vist sig at være tidsbesparende. Især det krypterede chatmodul i app’en gør kommunikationen nemmere for både borgere og medarbejdere.

“PlaNets krypterede chatmodul gør, at borgere og medarbejdere kan kommunikere mere frit. Før skulle kommunikationen være igennem opkald, men nu kan de chatte sammen, hvilket er en kommunikationsform mange borgere er vant til og glade for, eller de kan aftale et tidspunkt at ringes ved, hvilket gør det nemmere at planlægge arbejdet for medarbejderne”.

Vil du høre mere om PlaNet? Book en online præsentation her.

Katrine Guldager arbejder fortsat med indsatsen, hvor hun løbende eksperimenterer og skalerer for at finde ud af, hvor PlaNet kan gøre en forskel i Hjørring Kommune.

“Et godt eksempel er en borger, der fik ugentlig støtte til at opretholde ugestruktur, madplan og indkøb. Hun har afprøvet PlaNet som digitalt hjælpemiddel, og app’en har vist sig at give hende så meget overskud og støtte, at hun nu med en halv times online støtte hver 14. dag, kan opretholde en god dagligdagsstruktur for hende selv og børnene. ”

Netop denne borger ønsker at ansøge om PlaNet som digitalt hjælpemiddel, mens andre bruger app’en som fagligt redskab, hvor medarbejdere leverer støtte i en kombination mellem fysisk besøg og på distancen igennem PlaNet.

“Effekten for borgeren, er det allervigtigste for os. Vi ønsker, at borgerne kan gøre brug af de samme digitale tilbud uanset, hvilken dør de går ind ad i kommunen,” siger Katrine Guldager.

 

Hør mere om Hjørring Kommunes erfaringer

Hvordan kan struktur og chat løfte bostøtten og effektivisere arbejdet i kommuner?

Deltag i CareNet – dansk netværk for sundheds- og velfærdsteknologis webinar.
Tilmeld dig og læs mere her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.