Sebastian Pallisgaard Balling er ansat på SOSU Nykøbing. Her underviser han de pædagogiske assistentelever på grund- og hovedforløbet. Sebastian er uddannet ergoterapeut, og han har arbejdet i en lang række jobs inden for socialområdet, før han landede på SOSU-skolen i Nykøbing Falster. Allerede på sin første arbejdsplads, en centerafdeling på en folkeskole på Lolland, stødte Sebastian på Mobilize Me. Siden har han taget Mobilize Me’s digitale strukturværktøjer med sig fra arbejdsplads til arbejdsplads.
På SOSU Nykøbing er det PlaNet, som indtil videre har taget fokus, og om det, siger Sebastian:
Eleverne spiller rollespil med PlaNet
Siden 2016 har de studerende på SOSU Nykøbing så nydt godt af Sebastians viden om PlaNet. Her bliver der lavet sjove stemmer, og indtaget alvorlige miner, når eleverne kaster sig ud i at spille borger, mor, mentor, digital vejleder og hvad rollekortene ellers byder på. Sebastian anvender nemlig et rollespil, udviklet af Mobilize Me, til at introducere sine elever til værktøjerne. Det giver dem hands on erfaring og kaster dem direkte ud i de problemstillinger, man som fagperson kan møde, når man implementerer et nyt digitalt værktøj.
Hvordan foregår sådan et rollespil
Eleverne deles op i grupper og får hver et rollekort. Hver gruppe skal nu samarbejde om at lave en struktur for en borger, mens eleverne indtager de forskellige roller. Undervejs bryder Sebastian ind med små opgaver eller hændelser, som eleverne skal arbejde rundt om. Det presser dem til at arbejde med alle funktioner i værktøjet. Derudover viser det eleverne vigtigheden af at lave nogle fælles retningslinjer for, hvordan man arbejder i PlaNet som støttepersoner.
De studerende er begejstrede
Sebastian fortæller, at det altid spreder glæde hos eleverne at arbejde med værktøjet på denne måde. Det giver dem både en fornemmelse af, hvordan man kan arbejde med struktur via en digital løsning. Og det giver dem et indblik i, hvilke udfordringer, man skal være bevidst om.
Velfærdsteknologi i fokus
På SOSU Nykøbing har man et generelt fokus på velfærdsteknologi. Det er derfor ikke fremmed for de studerende at arbejde med digitale løsninger. Sammen med de øvrige SOSU-skoler i landet, samarbejder SOSU Nykøbing med Videnscenter for velfærdsteknologi. Det skal styrke skolernes kompetencer – og fokus på brug af velfærdsteknologi. Hver skole har en eller flere koordinatorer, som samarbejder om at udvikle læringsmateriale, workshops osv. som kan bruges af alle skoler. Sebastian er en af koordinatorerne fra SOSU Nykøbing, og han har derfor et naturligt fokus på velfærdsteknologien.
“Velfærdsteknologi er kommet for at blive, og det er vigtigt at eleverne har en grundlæggende teknologiforståelse, når de kommer ud og skal arbejde i institutioner og på skoler. Derudover sætter vi også fokus på, hvordan man skal omgå den data, man pludselig får til rådighed. Det kan også være en kæmpe øjenåbner for nogle elever.” (Sebastian P. Balling)
Værktøjet sætter fokus på struktur
Men PlaNet er ikke kun relevant, fordi den er digital. Sebastian fortæller, at han også anvender PlaNet til at sætte fokus på det at skabe struktur. På uddannelsen til pædagogisk assistent taler man primært om, hvordan struktur kan bruges i forhold til normalområdet – ofte i relation til genkendelighed og forudsigelighed for børn. Mange af Sebastians elever vil dog også komme til at møde børn og voksne i deres arbejdsliv, som har et særligt behov for struktur, fx pga. ADHD eller autisme, og så er det vigtigt at de ved, hvilke muligheder der er, fortæller Sebastian.
Mobilize Me skal også med på skoleskemaet
Sebastian agter at holde fast i rollespillet til PlaNet, og han drømmer om at udvide med en version til Mobilize Me. Både for at udvide de studerendes digitale værktøjskasse, men også for at gøre dem bevidste om, at der findes forskellige værktøjer til forskellige behov. Mobilize Me er vores andet strukturværktøj, som er mere visuelt, end PlaNet. Det henvender sig til en borgergruppe, som har brug for billeder og piktogrammer til at overskue dagen. “Mange af de studerende vil kunne se en mere direkte kobling mellem de fysiske piktogramskemaer, som de møder i institutionerne, og Mobilize Me. Derfor tror jeg, at det kunne være interessant at give dem Mobilize Me med i rygsækken allerede på grundforløbet.” fortæller Sebastian.
Vil du også låne PlaNet i din undervisning
Vi stiller gerne vores værktøjer til rådighed for undervisningsinstitutioner, der ønsker at gøre de studerende klogere på, hvordan digitale strukturværktøjer kan gøre en positiv forskel i hverdagen – både for borgere og fagpersoner. Kontakt os på kontakt@mobilize-me.com, hvis du har lyst til at høre mere om, hvordan I kan få adgang.