Nyhed

Er du arbejdsgiver for en neurodivergent?: Få fem gode råd

Er du arbejdsgiver for en neurodivergent, kan du med relativt små initiativer gøre hverdagen nemmere. Få her vores faglige koordinator Rikke Daugårds fem bedste råd

Som neurodivergent kan det være små ting, der gør, at man trives på arbejdspladsen.

Jeg har her samlet en liste over gode råd til dig, der er arbejdsgiver for en neurodivergent. Måske den også kan hjælpe dig, der selv er neurodivergent og har brug for hjælp til at snakke med din arbejdsgiver.

 

1. Vær nysgerrig

Er du arbejdsgiver for en neurodivergent, kommer du længst med nysgerrighed og åbenhed. Hvis du tør spørge ind og ikke er berøringsangst overfor din medarbejder, så bliver det hele nemmere. Spørg, hvad det betyder for netop medarbejderen at være neurodivergent.

Der kan være stor forskel på, om man er udredt fra barn eller ung og har haft hele sit liv, til at lære sig selv og sine grænser at kende, eller om man er udredt som voksen og har lært sig selv at gøre “hvad andre gør” og derfor først i en sen alder skal til at lære, hvad man kan holde til.

 

2. Spørg ind

Du kan spørge ind til, om medarbejderen har særlige skånebehov. Et åbent kontorlandskab vil f.eks. sjældent være rart at sidde i, hvis man lever med ADHD, men hvis andet ikke kan lade sig gøre, kan det være, at vedkommende kan gå gladere på arbejde med et tilbud om at sidde bag en afskærmning og få et par høretelefoner med noisecancelling eller evt. sidde med ryggen til de øvrige medarbejdere.

 

Rikke Daugård er uddannet specialpædagog og arbejder som faglig koordinator hos Mobilize Me.

3. Vær så konkret som muligt

Hvis du som arbejdsgiver siger en masse abstrakte ting, er risikoen for, at din medarbejder ikke løser opgaven, som du ønsker, større. Vær så konkret som mulig. Neurodivergente er ikke altid så gode til smalltalk og metakommunikation: Altså alt det usagte, der foregår omkring en arbejdsopgave.

 Eksempelvis hvis der er en kunde, der ikke har betalt. Så ville jeg tidligere som udgangspunkt bare skrive direkte til kunden, at de manglede at betale, hvor at jeg – for at løse opgaven godt – skal skrive noget venligt inden og efter i min mail for at bevare virksomhedens gode relation til kunden. Fordi jeg tænker anderledes og meget konkret kræver det, at der er nogen, der forklarer, at jeg skal gøre det på den måde.

4. Sæt ord på arbejdskulturen

Arbejdskultur er igen noget meget abstrakt. Og det kan tage en masse energi hele tiden at forsøge at regne den ud. Det er energi, der går fra arbejdsopgaven. Derfor kan det være en fordel, hvis du som arbejdsgiver sørger for at etablere eksplicitte strukturer for den neurodivergente medarbejder. Sørg for ordentlig oplæring, en fast sidemakker eller mentor og sørg for at alle processer er skrevet ned, så man har noget at slå op i og derfor ikke skal bruge energi på at gætte eller huske det. Gør det tydeligt at det er okay at spørge, og tydeliggør helst hvem man må forstyrre med spørgsmål i løbet af dagen.

5. Skab kontinuitet, gennemsigtighed og klare forventninger

Sørg for at være så klar som muligt i din kommunikation. Hvis der er noget, du ikke er tilfreds med hos din medarbejder, så sig det direkte. Det vigtigste er, at der er gennemsigtighed i både opgaver og relationer på arbejdspladsen. Etabler klare forventninger og lad om muligt være med at lave alt for mange ændringer i både det fysiske miljø og i arbejdsopgaverne.

Hvis man har eksempelvis ADHD, er det vigtigt at gøre klart, hvad der er need-to-do-arbejdsopgaver, og hvad der er nice-to-do-arbejdsopgaver, så man ikke bruger en masse energi et forkert sted.

Listen tager udgangspunkt i min egen erfaring. Jeg blev diagnosticeret som 35-årig efter at have været sygemeldt med stress. Inden da havde jeg arbejdet som pædagog, hvilket jeg også er uddannet som. I dag er jeg faglig koordinator hos Mobilize Me og sidder blandt andet med ansvar for supporten.

Jeg håber, at du kan bruge mine råd. Har du spørgsmål til dem eller generelt til vores strukturværktøjer Mobilize Me og PlaNet, kan du skrive til kontakt@mobilize-me.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.