Nyhed

Brug Mobilize Me til at give dit barn en tryg skolestart

Det er en stor omvæltning for alle børn at starte i skole. De skal sige farvel til den trygge børnehave, de kendte voksne, og de vante rammer. Foran venter en hel ny verden, som de skal lære at kende og passe ind i. Hvis du har et barn med særlige udfordringer, som fx ADHD eller autisme, så kan overgangen synes endnu mere overvældende. Derfor giver vi dig her en række gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn til en god overgang.

Når et barn starter i skole, er det hele familiens hverdag, som bliver berørt. Skoledagen starter præcis kl. 8.00, skoletasken skal være pakket og madpakken skal huskes hver dag. Den fleksibilitet som man kender fra børnehavelivet forsvinder, og det kræver altså noget ekstra af såvel børn som forældre. Derfor kan en synlig struktur hjælpe hele familien, så der ikke er noget der bliver glemt. På den måde får barnet en tryghed i, at der er styr på rammerne omkring det.

Byg nye vaner i Mobilize Me

En ny hverdag kræver nye vaner. Men det er ikke altid så let at huske nye opgaver. I kan derfor lave en visuel struktur, så I får en fælles forståelse af, hvad der skal gøres. Hertil kan man fx bruge Mobilize Me, som er et digitalt strukturværktøj.

Skoletasken skal pakkes

Den fine, nye skoletaske er det ultimative symbol på, at der er kommet et skolebarn i huset. Men sådan en skoletaske skal pakkes hver dag, og der skal være nyspidsede blyanter i penalhuset. Det kan derfor være en rigtig god ide, at lave en aktivitet hver aften, som hedder “Pak skoletasken”.  Hvis du laver en sådan aktivitet i Mobilize Me, vil værktøjet selv minde jer om det, og barnet kan krydse tingene af, efterhånden som de bliver tjekket.

Få tre gode råd til at skabe struktur om skolestarten her.

Den urolige ventetid

Så er der styr på skoletasken, men hvad så nu? Hvordan er det egentlig at gå i skole? Hvordan ser der ud? Og hvem skal være min klasselærer? Alle disse spørgsmål suser rundt i de fleste børnehoveder, når det nye skoleliv nærmer sig.

Uvished om skoletilbud

Har du et barn med specialpædagogiske behov, kan uvisheden om hvilken klasse – eller måske hvilket skoletilbud, barnet skal modtage, strække sig endnu længere. Dermed får barnet mindre tid end sine jævnaldrende til at forberede sig på skolestarten og deltage i tilbud som forårs-SFO eller førskole.

 

Sæt skub i forberedelserne med Mobilize Me

Når i ved, hvor dit barn skal gå i skole, kan du sætte skub i forberedelserne. Du kan fx hjælpe dit barn på vej ved at bygge skoledagen op inde i Mobilize Me på forhånd. I Mobilize Me er det muligt at bygge en dagsstruktur op vha. billeder. Det kan både være dine egne billeder, Googles billedsøgning eller ved brug af det indbyggede piktogramarkiv. På den måde får dit barn en visuel rundtur i skoledagen, og han/hun er derfor bedre forberedt, når dagen oprinder.

 

Tag på fotosafari forud for skolestart

Alle børn er forskellige. Nogle reagerer bedst på piktogrammer, mens andre har brug for rigtige billeder af de faktiske ting. Hvis dit barn falder i sidstnævnte kategori, så kan du tage på fotosafari på skolen. De fleste skoler har en uge før- og efter børnenes sommerferie, hvor lærerne sidder på skolen og forbereder det kommende skoleår. Du kan evt. lave en aftale med skolen om at komme forbi i en af de uger, og tager billeder af:

 

  • Klasseværelse
  • Lærer/klassepædagog
  • Toiletter
  • Køleskab til madpakker
  • Legepladsen
  • Gymnastiksalen
  • Osv.

Hvis dit barn har lyst, kan det selv komme med og agere fotograf. Forskningen viser, at jo bedre barnet kender rammerne og personalet, inden skolen starter, jo større er trivslen omkring skolestart.

 

Byg skoledagen op i Mobilize Me

Når du har fyldt kamerarullen godt op, er du klar til at bygge en skoledag i Mobilize Me. Når barnets plan for de første dage rammer AULA, kan du stille og roligt lægge alle dagens elementer ind i Mobilize Me. Detaljeringsgraden afhænger selvfølgelig af, hvad dit barn har brug for. Mange vil opleve, at barnet i begyndelsen har brug for mange billeder og mange detaljer, men efterhånden vil det være nok med nogle få billeder, der giver et overblik.

 

Lad barnet reagere i de trygge rammer

Det kan være en god ide at skrue fritidsaktiviteter og legeaftaler ned i den første tid. Dit barn får rigeligt at gøre med at bearbejde dagens mange indtryk. Ro, nærvær og omsorg bliver endnu vigtigere i denne periode. De fleste børn lander lige så stille i deres nye rolle i løbet af de første måneder. For børn med særlige behov, kan det tage lidt længere tid. Men tro på, at I nok skal nå derhen. God skolestart.

 

Du er måske også interesseret i:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.