Nyhed

Jul i den neurodivergente familie: Fra opskrift til struktur – Vaniljekranse

December er for mange lig med duften af julesmåkager. Derfor vil vi i dag vise dig, hvordan du kan lave en bage med Mobilize Me. Det kan nemlig godt kræve lidt mere forberedelse end den en simpel opskrift kan give, hvis din bagemakker er udfordret på forestillingsevnen, eller har et særligt behov for struktur. Derfor får du her et eksempel på, hvordan du kan bygge en struktur i Mobilize Me, der resulterer i sprøde vaniljekranse.

En struktur og en opskrift er ikke det samme

Når du bygger en struktur i Mobilize Me, bryder du delelementerne ned og gør dem visuelle. Du skal derfor ikke bare lægge din gamle opskrift ind i Mobilize Me, du skal visualisere arbejdsgangen.

Når du opretter en aktivitet, der hedder “Bag vaniljekranse”, har du mulighed for at tilføje alle de steps, der leder frem til, at du til sidst står med en bøtte vaniljekranse. Her kan underaktiviteter som: “Vask hænder” og “Læg vaniljekransene i en bøtte” også være med. Der er nemlig mange flere steps i vaniljekransebagning, end den typiske opskrift lægger op til, og dem kan vi få med, når vi laver struktur i Mobilize Me

Gem din opskrift som en skabelon

Husk at gemme din struktur i “skabeloner”, så du kan finde den frem igen næste år.

 

Vi starter med at vaske hænder

Når vi går i køkkenet, vil de fleste mennesker automatisk sigte mod håndvasken som det første. Vi ved, at første step altid er at vaske hænder. Men for børn og voksne med kognitive udfordringer ligger disse automatiserede processer ikke altid på rygraden. Derfor er det en god ide, at lave en aktivitet forud for “Bag vaniljekranse”, der hedder “Vask dine hænder”.

Hvad skal jeg bruge?

Nu er det tid til at gå i køkkenskabet. Det er nemlig en god ide at starte med at finde de ting frem, som I skal bruge undervejs i opskriften. Det giver et dejligt overblik, når skåle, målebæger osv. står klar på køkkenbordet. Derfor hedder vores første underaktivitet “Hvad skal jeg bruge”, og her laver vi en billedestrimmel, der indeholder alle de ting.

 

Vælg de billeder der giver mening

Du kan enten tage billeder af jeres personlige ting, og uploade dem til dit personlige Mobilize Me’s billedarkiv, eller du kan smutte en tur på Googles billedsøgning igennem Mobilize Me. Dette afhænger af, hvor præcist din bagemakker har behov for, at billederne afspejler virkeligheden. Du kan også finde piktogrammer af bageudstyr i det indbyggede Piktogramarkiv, som du har afgang til via Mobilize Me’s billedsøgning. 

I den første underaktivitet har vi lavet en billedestrimmel, der viser hvilket køkkengrej, vi skal bruge til vores opskrift. Brugeren kan scrolle frem i listen.

    Hvad skal der i?

    Nu skal der findes ingredienser. Find mel, sukker osv. frem og stil dem på køkkenbordet. I Mobilize Me vises dette med en billedstrimmel på samme måde, som vi lavede listen med køkkenudstyr. Se billede ovenfor.

    Bag på billederne laver vi en note, der viser hvor meget, der skal bruges af hver slags. Brugeren kan vende billederne efterhånden, som arbejdet skrider frem, så der ikke er for mange oplysninger synlige ad gangen.

    Sådan gør du

    Nu skal ingredienserne mixes sammen. Det viser vi i Mobilize Me ved at bryde processen ned i steps. Vi starter med en underaktivitet, der hedder “Bland i skålen”. Hertil laver vi en billedestrimmel, der viser hvilke elementer, der skal blandes sammen.

    Pisk ægget

    Herefter skal dejen samles med et pisket æg. For at være helt tydelige omkring, hvad vi forstår ved en pisket æg, har vi lavet underaktiviteten “Pisk ægget”. På den måde bryder vi alle steps ned, så det bliver overskueligt og visuelt.

    Sprøjt vaniljekransene ud

    Når dejen er samlet skal dejen sprøjtes ud med en sprøjtepose. Vi har lavet en underaktivitet, der hedder “Put dejen i sprøjteposen” og herefter “Sprøjt vaniljekranse ud”. Begge aktiviteter er understøttet af billeder.

    Her ses underaktiviteten pisk ægget. Brugeren kan se præcis, hvad der skal bruges, og det gør aktiviteten mere konkret.

      Brug timetimeren til at tage tid på kagerne

      Til sidst skal vaniljekransene i ovnen på 175 grader i 8-10. minutter. For at holde styr på tiden, kan I passende bruge de den indbyggede timetimer i værktøjet. Så er det bare at vente på, at kagerne bliver færdige.

      Opskriften

      Har du lyst til at prøve derhjemme? Her får du ingredienslisten:

        • 1 vaniljestang
        • 80 g sukker
        • 75 g mandelmel
        • 100 g smør, stuetempereret
        • 1 æg
        • 100 g hvedemel

      Du er måske også interesseret i:

      Tilmeld dig vores nyhedsbrev

      I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

      Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.