Nyhed

Fremtidens teknologi hjælper personer med autisme – del 2

I fremtiden kan nye teknologier, som kunstig intelligens og forstærket virkelighed, være med til at hjælpe personer med kognitive handicaps. I del 1 hørte vi et fremtidsscenarie om Noah, og i fortsættelsen kommer jeg ind på hvordan dette kan blive virkelighed inden for overskuelig fremtid.

Vi springer lige tilbage til nutiden: I oktober 2017 deltog jeg på Technomania, en konference hvor man kan høre om, se og røre ved ny teknologi og deltage i spændende faglige oplæg. Der hørte jeg et foredrag af Jacob Sherson, PhD i fysik fra AU, som arbejder med AI. Han er fascineret af muligheden for at kombinere computerens regnekraft med menneskets intuition, og bruger blandt andet computerspil til at indsamle data om menneskers evne til at træffe beslutninger.

Jacob nævnte blandt andet Affectiva, som siden 2009 har benyttet kunstig intelligens til at behandle over 1 milliard billeder og lavet algoritmer som kvantificerer følelser.  Affectivas software, som idag bliver brugt til at analysere folks reaktioner på reklamer, filmtrailers og andet kommercielt indhold, bliver også testet af personer med autisme.

Forestil dig det lige: En person med autisme kunne bære diskrete briller med indbygget skærmfunktion og software - smart glasses. Ved hjælp af Affectiva og AR kunne de aflæse og afkode andre menneskers ansigtsudtryk i real time, og på den måde undgå misforståelser og konflikter.

Men ligefrem at se hologrammer af andre mennesker i en virtuel verden? Ja, det er muligt allerede nu.

Læs fx dette indlæg “Og så tager vi lige hjertet ud og ser nærmere på det. Nogen spørgsmål?” fra Politiken

Ved hjælp af en bærbar iPad-scanner, blev jeg 3D-scannet og efterfølgende fik jeg lov til møde mig selv i 3D, ved hjælp af AR. Det kræver noget grafisk arbejde at fjerne artefakter (uhensigtsmæssigheder) fra 3D-modellen, men teknologien er kommet rigtig langt. Det er ikke umuligt, at man – om nogle år – kan lægge 3D-billeder af sig selv på Facebook, Instagram og LinkedIN.

Når vi ser på, hvilke muligheder der allerede findes, er det så svært forestille sig at tage skridtet videre, ved at bruge VR-teknologi for at øve sociale situationer, som i fremtidsscenariet? Elementerne er til stede, men nogen skal samle og tilpasse fremtidsteknologien, som nu bliver brugt i kommercielt øjemed, til at assistere personer med autisme.

Fremtiden åbner op for en helt ny verden, som kan gøre det nemmere for mennesker med autisme, og Mobilize Me vil være med til at skabe fremtidens værktøjer.

Hvis I vil læse noget forskning på området, kan I læse denne artikel – Feasibility of an Autism-Focused Augmented Reality Smartglasses System for Social Communication and Behavioral Coaching – fra juni 2017. 

Du kan selv bidrage til videnskaben, ved at spille på  www.scienceathome.org , hvor du også kan læse mere om, hvad resultaterne skal bruges til.