Nyhed

Hvad koster en gratis app?

Efter den 28. maj 2018 er det faktisk utroligt let at regne ud. En gratis app koster det ansvar, du påtager dig ved at bruge den. Når den nye persondataforordning træder i kraft, vil det i værste tilfælde komme til at koste helt op til 20 millioner euro ved overtrædelse, som pålægges den dataansvarlige.

Gratis apps er en del af vores behandlingskultur

Der findes masser af spændende apps til smartphones og tablets – og rigtig mange af dem er endda gratis. Det giver fantastiske muligheder for en kreativ sjæl, og der kan findes mange forskellige værktøjer, som hurtigt kan fikse ethvert problem i hverdagen.

Lærer, mentorer og specialpædagoger har for længst taget gratis apps til sig og gjort dem til en fast del af indsatsen overfor borgerne. Og dét er rigtigt, rigtigt fint.

MEN! I deres iver for at hjælpe en udfordret borger, glemmer de, at alt har en pris – også gratis apps!

“Det koster da ingenting at hente en gratis app ned”

Jo, ved at bruge apps i indsatsen for en udfordret borger, følger der et ansvar, som fagpersonen skal løfte.

  • Lagrer app’en personlige ting?
  • Hvor bliver oplysningerne gemt?
  • Bliver de gemt i en skytjeneste eller på telefonen?
  • Hvad gør vi med oplysningerne, hvis telefonen bliver stjålet?
  • Hvem kan jeg kontakte for at få hjælp?

Man får ingen hjælp eller rådgivning fra udviklere af gratis apps, og når denne sandhed ruller ind over fagpersonen, efter at noget er gået galt, føles det som et hårdt slag i maven. Al luft forsvinder, og man føler sig fortabt.

“Hvis det går galt, er sandheden, at du som fagperson er fortabt.”

Hvis der ikke er indgået nogen aftale med app udvikleren, er “den dataansvarlige” dig!

Derfor er det super vigtigt, at du får indgået en databehandleraftale med udvikleren af app’en om at overdrage dit ansvar.

“Men, jeg gemmer kun billeder af hans sko, ikke personlige oplysninger”

Hvis du laver en indsats overfor børn og unge, har du et skærpet ansvar for at passe på deres data. Som en tommelfingerregel skal du antage, at alt er personlige- eller personhenførbare oplysninger.

Det er dit ansvar at sørge for at personlige oplysninger forbliver fortrolige. Det er dit ansvar, at borgernes ve og vel er intakt, og du skal endda tage ekstra særlige hensyn, når du bruger apps overfor børn under 16 år.

EU Persondataforordningen

I maj 2018 træder den nye EU persondataforordning i kraft. Den fortæller, at hvis du gemmer oplysninger om skostørrelse, er du på vippen til at arbejde med personlige data.

Hvis du fx. tager billeder fra dagligdagen for at bruge dem til social træning, skal du passe på, hvor billederne bliver gemt. Hvis de bliver gemt direkte i app’en tænker mange, at så er der jo ingen problemer, fordi de jo ikke får adgang til internettet.

Men jo. Du har som dataansvarlig et skærpet ansvar for at sikre processer, der sørger for at dataen bliver slettet ved bortkomst at iPaden. Du har ansvaret for, at der bliver iværksat nogle tiltag, som gør, at borgerens oplysninger ikke kommer i fremmede hænder.

Jeg møder mange organisationer i Danmark, som siger nej tak til mine værktøjer, pga. de mange gratis apps. Udbuddet er så stort og farverigt. Selvfølgelig bliver man fristet. Men jeg kender bagsiden af den medalje – den viser sig, når fagpersonen bliver stillet til ansvar for noget han/hun gjorde ud fra de bedste hensigter.

Men de bedste hensigter kan om ganske kort tid blive meget meget dyre!

Et godt råd: hvis du ikke allerede har indgået databehandleraftaler med dine leverandører til jeres apps, så få det prioriteret nu!

Du kan finde inspiration og svar på datatilsynets hjemmeside, hvor de hjælper dig til at tage stilling ud fra 12 spørgsmål.

Forresten

Hos Mobilize Me tilbyder vi altid en databehandleraftale til vores kunder. I en databehandleraftale overtager vi ansvaret for den data, som opbevares på vores servere, og I undgår dermed ansvaret for noget, I ikke har kontrol over. Det synes vi, giver bedst mening for alle.