Nyhed

Jul i den neurodivergente familie: Hvordan skal din ønskeseddel se ud?

Hvor mange gaver kommer der til at ligge under træet? Hvad får jeg? Får jeg opfyldt alle ønskerne på min ønskeseddel? Hvornår må jeg åbne dem? Spørgsmålene og tankerne om årets julegaver kan være mange – særligt for børn med autisme. For at imødekomme spørgsmålene kan det være en god idé på forhånd at have lavet og afstemt ønskesedlen.

Julen har bragt velsignet bud, men med sig bringer julen også et brud på den genkendelige hverdag. For mange familier, hvor struktur og forudsigelighed er nøgleord, kan det være svært at navigere i.

Kalenderen pakkes med flere sociale arrangementer end ellers, julepynten findes frem, og forventningen om årets julegaver stiger i takt med, at kalenderlyset brænder ned. For børn med autisme, hvor netop forestillingsevnen er udfordret, kan det fylde uhensigtsmæssigt meget ikke at vide, hvad der ligger under træet. Her kan du læse mere om, hvordan du sammen med dit barn kan afstemme julegaveønskerne.

 

Søg inspiration

Søg inspiration, inden I laver ønskeseddelen. For nogle kan det være godt at tage på inspirationstur til en fysisk butik. Her er der mulighed for at se og føle på tingene, inden man ønsker sig dem. For andre der ikke har brug for at have tingene konkret i hænderne, kan I søge inspiration på en hjemmeside. Afhængig af det enkelte barn kan det også være, at du skal vælge enkelte ting ud, som barnet kan vælge imellem. På den måde stresser du ikke dit barn unødigt.

 

Prioriter ønskerne

Når man udformer ønskesedlen er det vigtigt at have sig for øje, at ønskesedlen er netop det – en seddel med ønsker. Det kan være en god idé at italesætte, at det ikke er sikkert, at barnet får alle de ting, som vedkommende har ønsket sig. Ved at prioritere ønskerne hjælper du også barnet med at forstå, at ønskesedlen ikke er en bestillingsliste. De ting, som barnet ønsker sig allermest kan eventuelt fremhæves på ønskesedlen. Giv for eksempel alle ønskerne et tal mellem 1-5, hvor fem sættes ud for de ting, som barnet ønsker sig allermest.

 

Hav klare aftaler

Alt efter hvilket barn, der er tale om, kan det være en god idé på forhånd at aftale, hvem der giver gaver, hvor mange gaver vedkommende får og hvornår der må pakkes op. Andre har behov for på forhånd at vide hvad der er i gaverne. Her kan det være en god idé at pakke gaverne ind i cellofan. Vær ikke bange for at afsløre, hvad dit barn skal have i julegave. Det giver barnet mulighed for at forberede sig og slappe af i visheden om hvad der skal ske.

Mindst lige så vigtigt er det at have klare aftaler med de personer, der skal give gaverne. Står der specifikke informationer på ønskesedlen om genstandens farve eller modelnummer, er det vigtigt at det lige præcis er den farve eller den model, der bliver købt. Her må gavegiverne ikke lade sig friste.

Lav en social historie

Hvad sker der så hvis barnet alligevel får en gave, som vedkommende ikke har ønsket sig? Det kan være en svær situation for barnet og for dem, der giver gaven, hvis gaven ikke falder i barnets smag. Her kan det være en god idé på forhånd at have talt med barnet om, hvad man gør i den situation.

Nedenfor kan du se et eksempel på, hvordan man kan stille en social historie op i PlaNet. Du kan også læse mere om sociale historier her.

Du er måske også interesseret i: 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.