Nyhed

Gode råd til jul i den neurodivergente familie

Jul med ADHD og Autisme

Det er så dejlig, når det er jul.

Julen er fuld af glæde og hygge, men brud på rutinerne kan være en udfordring for blandt andet børn med ADHD og Autisme. Og det kan gå ud over juleglæden.

Mobilize Me har lavet nogle juleråd til god jul med Autisme og ADHD. Vi håber, at det kan hjælpe forældre med at få juleglæden til at blomstre.

Alle rådene i Mobilize Me’s julekalender har vi allerede samlet her. Vi ved nemlig godt, at selvom en julekalender egentligt skal være en overraskelse, så er det ikke alle med ADHD eller Autisme, der sætter pris på lige netop at blive overrasket. Og så er det jo også svært at bruge et godt råd, når man først læser det på dagen, hvor man har brug for det.

Derfor – værs’go en julekalender i god tid. Så kan det jo være billederne på lågerne, som I kan se dagligt på vores Facebook og Instagram, der er overraskelsen.

 

1. December

I dag tænder vi kalenderlyset, og starter nedtællingen til juleaften.

For de fleste forbindes december med julehygge, men vi ved godt, at december ikke altid er lutter julehygge, hvis man har et barn eller en pårørende, som har det bedst med faste rammer og struktur

Derfor sætter vi i løbet af december fokus på at gøre julen god for hele familien.

Vi håber, at du vil følge med.

 

2. Planlæg julefester

I december er der ofte knald på kalenderen, og det kan være en udfordring for børn med kognitive udfordringer.

Vi har lavet et blogindlæg, der giver dig gode råd til, hvordan I kan planlægge julens arrangementer, så I tilgodeser hele familien. Du finder blogindlægget her: https://mobilize-me.com/blog/julearrangementer/

3. Send julekort

I dag kan du hoppe ind på vores blog og se, hvordan du let kan lave en struktur i Mobilize Me, der guider dig igennem kunsten at skrive julekort.

For børn og voksne med kognitive udfordringer, er det nemlig ofte vigtigt at have styr på de kendte hv-spørgsmål, før man går i gang med en aktivitet.

God fornøjelse.

4. Bag vaniljekranse

I dag viser vi dig, hvordan du kan forvandle en opskrift på vaniljekranse til en struktur. Der er nemlig ret stor forskel på de to ting. Hvor tit har du f.eks læst en opskrift, som starter med at minde dig om at vaske hænder?

Bag vaniljekranse med struktur

Klar – parat – bag!

5. Skriv ønskeseddel

Med en ønskeseddel i hånden er du godt på vej til at skabe de bedste forudsætninger for succes juleaften. I blogindlægget nedenfor kan du læse mere om, hvad der er godt at huske på, når ønskesedlen skal skrives.

Gode råd til ønskeseddelskrivning

6. Drillenisse

Er drillenissen flyttet ind hjemme hos jer?

Vi har samlet en masse gode råd til at gøre nissens besøg til en succes.

Succes med drillenissen

7. Spil om pebernødder

Hold øje med Facebook og Instagram og se en lille film om, hvordan vores direktør Dorthe altid har spille tom pebernødder med sine børn.

8. Lav kræmmerhuse

Har du styr på kræmmerhusene til juletræet? At folde kræmmerhuse er en enkel og overskuelig juleaktivitet, som du let kan lave sammen med børnene.

Du kan læse – eller genlæse vores blogindlæg fra den 3. december, hvor vi viste, hvordan du kan lave en struktur for en juleaktivitet i Mobilize Me.

Rigtig god fornøjelse 🙂

9. Tag en julepause

Husker du at tage en pause midt i juletravlheden?

Måske med en god julehistorie?

10. Find Nissehuen frem

11. Lav julekonfekt

Juletid og konfekt hænger uløseligt sammen. Brug lørdagen på at forme marcipan, lave chokoladeovertræk, og drysse med krymmel til køkkenet ligner tivoli ved juletid.

Se hvordan du forvandler en opskrift til en struktur inde i Mobilize Me her.

12. Julegaveidé: porcelænsmaling

Har I styr på de hjemmelavede julegaver? I dag gemmer vores julekalender på et blogindlæg, som viser dig, hvordan du kan bygge en struktur i Mobilize Me, der guider dit barn step by step i kunsten – porcelænsmaling.

Porcelænsmaling med struktur

God fornøjelse!

13. Sankta Lucia

Som med alt andet, kan en oplevelse, der bryder så meget med rutinen være en blandet fornøjelse for et barn med autisme.

Det kræver god forberedelse og måske en aftalt mulighed for at slippe væk, hvis det bliver for meget.

14. Lav en laaaaaang guirlande

Er ventetiden lang, så lav en endnu længere guirlande. Sæt et nedtællingsur i gang og se, hvor lang I kan nå at flette den på en time.

3…2…1…sæt i gang 🙂

15. Julegaveidé: Indkøbsnet

Har I styr på julegaverne til bedsteforældrene?

Et hjemmelavet indkøbsnet er en god og overskuelig aktivitet for de fleste børn. Køb en hvid mulepose og dekorer det med stoftusser, kartoffeltryk eller fingermaling.

16. Planlæg juleaften

Tænk over om dine forventninger til juleaften harmonere med dit barns forventninger til hvad juleaften er.

Hvis vi som forældre til børn med autisme/adhd sætter os ind i vores børn udfordringer, vil vi automatisk åbne øjnene for, at de ser juleaften helt anderledes end vi forældre gør. 

17. Hent juletræ

18. Bag brunkager

Klar! Parat! Bag!

At bage brunkager kan være en hyggelig aktivitet som hele familien kan samles om. Hvis du vil bygge en struktur i Mobilize Me, som gør aktiviteten mere håndgribelig, så hent inspiration i vores blogindlæg om vaniljekransebagning

19. Øv julesange

Er det ved at være tid til at få støvet sanghæfterne af og varmet stemmebåndet op?

20. Drøm om julesne

Bliver det mon en hvid jul i år?

Her er en ting, som selv ikke en velforberedt struktur kan tage højde for. Vi krydser fingre!

21. Julemad

Julen indeholder en masse traditioner omkring mad, men hvis dit barn er udfordret i forhold til at smage nye madvarer og retter, så sæt forventningerne derefter.

Måske pasta og kødsovs er det rigtige for jer?

22. Juleafslutning folkeskoler

Så er der juleferie… Hurraaaaa … men hvad nu med rutinerne?

For nogle fungerer det bedst, hvis ferien struktureres på samme måde som hverdagen. Det er med til at give genkendelig og tryghed.

23. Pak julegaver ind

Tre gode råd til personen, som ikke er så begejstret for overraskelser:

  1. Pak gaven ind i cellofan
  2. Fortæl på forhånd hvad vedkommende får
  3. Sæt et billede uden på gaven af indholdet

24. Glædelig Jul

Trænger du til lidt at grine af, mens julegrøden koger?

Traditionen tro deler vi her vores faste juleindlæg: 10 tegn på at julemanden har autisme

Har du nogle gode råd til at sikre julefreden?

Det var de juleråd til god jul med Autisme og ADHD, som Mobilize Me har valgt at dele. Men vi er jo ikke altvidende, så hvis du har flere og andre og måske bedre råd, må du meget gerne kommentere på vores julekalender opslag på Facebook og Instagram gennem julen.

Det ville være skønt for os og de andre, der følger med, at få en masse dejligt inspiration.