Nyhed

Mobilize Me – et redskab til at give valgmuligheder

Jeg hedder Camilla Skovgaard Jensen, jeg er 23 år og nyuddannet socialpædagog. Jeg har i min bacheloreksamen valgt at undersøge, hvordan Mobilize Me kan være med til at fremme selv- og medbestemmelsen. Jeg har lavet empiriindsamling igennem observationer på en institution, hvor der er mennesker med en bred vinkel af handicaps og diagnoser. Målgruppen er derfor meget bred, og jeg har som fokus valgt mennesker med nedsat verbale kommunikationsevner. Jeg har gjort forskellige overvejelser omkring, hvor på institutionen der kunne skabes størst fremme af selv- og medbestemmelse igennem Mobilize Me. I mit projekt har jeg derfor udvalgt kategorierne “valg af mad” og “valg af aktiviteter”

Aktiviteter med valgmuligheder

Overskrifterne i Mobilize Me har hos mig blandt andet lydt: “Mad – frokost” og “Aktiviteter – inde”. Herunder her jeg lagt billeder af de valgmuligheder, som beboerne har haft. Der er lagt 3-4 muligheder inden for hver overskrift, da antallet både er overskueligt for min målgruppe, og det er den bedste oversigtsmulighed i Mobilize Me. Kommer der flere billeder på, skal der ”bladres” i billederne, og der skabes ikke længere samme oversigtsmulighed som ved færre billeder.

Hvad vil du have til frokost?

Mit første eksempel er her, hvilke valgmuligheder der kan være til frokost: først en række med muligheder til pålæg og neden under mulighederne for grøntsager til.

Her skabes der et fint overblik over valgmulighederne. Brugeren kan selv bestemme, hvor mange han/hun vil trykke på og dernæst, om der ønskes grøntsager til maden eller ej.

Borgeren krydser de billeder af, som han/hun gerne vil vælge.
Ved denne metode ser jeg, at min målgruppe uden store verbale færdigheder, meget bedre kan give udtryk for deres ønsker. Derudover får de et bedre og roligere overblik over, hvad de kan forvente at få at spise på deres frokosttallerken. Mobilize Me har givet mig, som bachelorstuderende, mulighed for at give noget livskvalitet og medbestemmelse til nogle mennesker der førhen har været begrænset i deres kompetencer til at vælge, Camilla Skovgaard Jensen, specialpædagog

Et visuelt valg

Her er et eksempel fra nattevagterne på institutionen. De bager som udgangspunkt boller om morgenen, men der er også mulighed for at personalet vil lave havregrød, hvis dette ønskes. Her er billederne lavet til valgmuligheder, for at personalet ikke skal stå og lave en portion havregrød, for at kunne vise valget visuelt.

Endnu en overskrift har jeg valgt at kalde ’Aktiviteter – inde’ da der både er mulighed for mange forskellige aktiviteter indendørs og udendørs. Da jeg har et kendskab til den enkelte beboer, og ved hvad der er af interesser, kan jeg sætte relevante valgmuligheder på.

Her kan borgeren vælge mellem forskellige eftermiddagsaktiviteter

Mange forskellige billeder

Der er en bred mulighed for at vælge billeder i Mobilize Me. Der ligger en stor database med billedeksempler, hvor man søger via relevante søgeord. Mobilize Me er også koblet op til Google, og herfra kan finde mange billeder. Hvis et billede er beskyttet af ophavsret, markeres det som ikke tilgængeligt.

Sidst men ikke mindst kan man tage sine helt egne personlige billeder, hvis det er det, som motivere brugeren af app’en til at vælge.

Flere valg øger følelsen af medbestemmelse

Til sidst vil jeg fortælle om endnu et valg, som ikke altid har den store betydning i forhold til hvad der tilbydes af mad over en hel dag.  Det drejer sig om at få valget, om man vil have et stykke frugt – og i så fald hvilket – der skal med på madpakken eller spises til eftermiddag. Dette lille valg har også en betydning i helheden for at fremme selv- og medbestemmelsen hos den enkelte.

Mobilize Me er let at komme i gang med

Mobilize Me er nemt at lære. Men at kunne skabe valg ud fra Mobilize Me er ikke beskrevet. Derfor har dette for mig været et meget spændende og lærerigt projekt, da det personligt har givet mig et endnu bedre indtryk af Mobilize Me og givet mig ny viden og personlig brugbar erfaring.

Jeg har i afslutningen af mit projekt fremlagt mit projekt for et team af to pædagoger og en omsorgsmedhjælper, som har givet mig udtalelser, jeg ikke havde regnet med:

”Det virker overskueligt, faktisk noget jeg også tror jeg kan finde ud af”.
”Det er en nem tilgængelig måde at give valg på”.

Det første citat kom meget bag på mig, da mine erfaringer har været, at det har været en kollega, jeg vil sætte i kategorien ’mediepanikker’; en kollega som tit efterspørger hjælp eller sender opgaven videre, hvis det omhandler teknologi. Denne kollega er fra den ældre generation og har ikke den store interesse i velfærdsteknologi. Alligevel fik hun pludselig øjnene op for, at dette er en god mulighed for et brede det gode valg ud til alle mennesker, også dem der har svært ved at kommunikere verbalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.