Nyhed

Christian fortæller: Skemaer og uendelige to-do lister er Christians medicin

“Her har jeg min ugeplan. Punkterne kommer fra listen herovre, og her ser du skemaer med de ting, jeg godt kunne tænke mig kommer på i næste uge. Hvordan jeg har det? Det kan du se på skemaet til højre, hvor jeg beskriver mit humør vha. farver. Hvad farverne betyder? Det har jeg et skema over her…” Listerne er mange, og bordet i mødelokalet er efterhånden dækket af A4 papirer. Ejermanden hedder Christian, og han er 31 år. Og ja, så har han ADHD og autisme.

Papirerne sidder snorlige i de sorte og hvide ringbind, og der er intet overladt til tilfældighederne. Der ligger skemaer ud over bordet. For mange neurotypiske vil dette system virke totalt uoverskueligt, men for Christian er det netop det der skal til, før hans hjerne kan få en pause. Alligevel drømmer Christian om et system, der er lettere tilgængeligt og knap så tungt at slæbe rundt på. Derfor har han henvendt sig til Mobilize Me for at finde ud af, om PlaNet kan indeholde alle de informationer, som han har brug for. Ved sin side har Christian sin mentor, Lasse, og sin far, Ivan, der begge har hjulpet Christian med at udvikle det system, som han fremviser for os.

En ung mand med uendelig mange tanker

Christian er en ung mand på 31 år, han bor i Roskilde, hvor han er uddannet tømrer. Christian har dog ikke været på arbejdsmarkedet de seneste 5 år, fordi hans udfordringer er så indgribende i hans hverdag. Christian har to diagnoser:

ADHD: Christians ADHD medfører, at Christian får en masse ideer og tanker i løbet af dagen, som han har svært ved at stoppe. Christian fortæller, at den ene tanke afløser den anden, og hvis der ikke er noget – eller nogen – der stopper ham, så fortsætter han natten lang.
Autisme: Christians autisme betyder bl.a. at han er meget detaljeorienteret. De mange ideer og opgaver, som ADHD’en sender afsted i hjernen, sørger autismen for bliver gennemført med stor grundighed. Det betyder bl.a, at Christians hjerne løber tør for energi, hvis han ikke har en struktur, som hjælper ham med at prioritere sin tid. Hans autisme betyder også, at han har svært ved at overføre en erfaring fra en situation til en anden. Christian skal derfor forberedes mentalt, hver gang han skal gennemføre en uvant aktivitet.

Diagnosticeret som 25-årig

Christian er, som mange andre fra hans generation, først blevet diagnosticeret som voksen. Han har derfor levet størstedelen af sit liv uden at vide, at hans hjerne fungerer på en anden måde end de neurotypiskes. Christian fortæller, at det først blev rigtig svært for ham, da han flyttede hjemmefra.

Da rammerne forsvandt

Da Christian flyttede hjemmefra, blev verden pludselig meget større. Han skulle selv lave rammerne – og det var Christian ikke vant til. Christian arbejdede i begyndelsen som tømrer, men det blev hurtigt svært for ham at håndtere en hverdag. Christian blev derfor tilknyttet forskellige behandlingstilbud og landede for et år siden på et bosted, hvor Lasse var ansat.

Personalets fokus lå et andet sted

På bostedet faldt Christian aldrig rigtig til. Det skyldtes til dels at de øvrige beboeres udfordringer lå et andet sted, og personalet havde derfor ikke fokus på, hvad netop Christian havde brug for.

“Når man har borgere, der klatrer på væggene og spiser loftspladerne – så er det klart, at personalet har et andet fokus, end at lave to-do-lister, som er det Christian har brug for” (Ivan, Christians far).

To-do lister

Netop to-do lister er et redskab, som Christian ofte bringer op. Tidligere har fagpersoner og pædagoger forsøgt at rydde ud i Christians lister og skemaer, fordi de har betragtet dem som stressfaktorer for ham. Sådan forholder det sig dog ikke, og Lasse har forstået, at det netop er listerne der giver Christian ro.

“Når man har en hjerne, som hele tiden finder på nye ideer, så er det rart at tømme sin hjerne ned i listerne. Lasse og jeg har så i fællesskab lavet et system, hvor listerne har fået en struktur. Strukturen hjælper mig til at begrænse mig selv”

Overgang til PlaNet

Lasse var ansat på det bosted, som Christian boede på for et år siden. Da Christian forlod stedet foreslog han selv Roskilde kommune at sætte ham i kontakt med Lasse. Lasse er i dag selvstændig rådgiver og bl.a. mentor for Christian. De to har i dag et fantastisk parløb, hvor Lasse hjælper Christian med at holde styr på alle skemaerne. Derfor er de også sammen om det projekt, der består i at digitalisere de mange skemaer, og komprimere dem ind i PlaNet.

“Man kan sige, at det analoge system er blevet så omfattende og komplekst, at det er tid til at komprimere det og få det ind i en digital løsning. Her ser vi PlaNet som en oplagt løsning,” Lasse Andersen

PlaNet samler systemerne

I PlaNet kan Christian både lave sine lister, tildele opgaverne farver ift. sit eget system og lave små alarmer, der minder ham om at stoppe op. I vores møde talte vi også om muligheden for at lægge sociale historier ind i PlaNet, som kan hjælpe Christian igennem de sociale situationer, som udfordrer ham særligt. Målet er selvfølgelig at Christian bliver så selvstændig som muligt. Muligheden for at forberede sig på situationer på egen hånd, er et skridt i den retning. Udover PlaNet vil Christian afprøve LiMo, hvor han kan måle på sit eget humør og sin udvikling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

I nyhedsbrevet får du information om bl.a. events, opdateringer i vores strukturværktøjer og blogindlæg. Vi sender det ud cirka en gang månedligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tak for din tilmelding. Vi glæder os til at sende dig et månedligt nyhedsbrev.