Nyhed

Unge med autisme har også brug for praktikpladser

Rasmus er en ung fyr på 19 år. Til daglig går han på STU hos Special Minds, som underviser unge med autisme, men i to uger har vi haft fornøjelsen af ham - og tre af hans kammerater - i et praktikforløb hos Mobilize Me. Her har han været med til at teste vores værktøjer og oplevet hverdagen på en arbejdsplads.

I praktik hos Mobilize Me

Rasmus er autist og går på STU hos Special Minds i Aarhus. Her træner han sine vanskeligheder, hvilket for Rasmus betyder, at han bl.a. øver sig i at sidde sammen med andre mennesker. Rasmus har nemlig også social angst, og et praktikophold i en stor kontorbygning som Incuba var derfor ikke en nem beslutning for Rasmus.

For halvandet år siden gik Rasmus nødigt uden for en dør, men takket være et godt brobygningsforløb og tiden hos Special Minds, valgte han at tage imod tilbuddet om en praktikplads.

 

"Det er svært for mig med mange indtryk. Hvis jeg går udenfor, så tror jeg, at alle mennesker rundt om mig tænker noget dårligt om mig. Det er selvfølgelig min version af det, men det er sådan jeg har det."
Rasmus Mølby NielsenRasmus forklarer her selv om sin sociale angst

Special Minds hjælper med at finde praktikpladser

Rasmus har ikke selv opsøgt praktikpladsen hos Mobilize Me, men er blevet tilbudt den af Special Minds, som har indledt et samarbejde med direktør, René Brøndberg-Bras.

Jens-Ole Møller Kristensen, underviser hos Special Minds, fortæller, at de har fordelt pladserne efter interessematch og efter, hvem de tror kan løfte opgaven.

De fire unge fyre, som var i praktik sammen, går faktisk ikke normalt sammen på skolen. Her er de blevet sat sammen pga. deres kompetencer og interesser – ganske som på en almindelig arbejdsplads, forklarer Jens-Ole.

En fast køreplan

Rasmus og de tre andre praktikanter var hos Mobilize Me i to uger, hvor de har løst forskellige opgaver. Rasmus har fx testet værktøjet PlaNet, sammen med sin kammerat, Niels. Deres arbejde endte ud i en testrapport, hvor de har dokumenteret, hvad de har testet, og hvordan det er gået.

René gav drengene en fast køreplan, således at opgaverne var konkrete og til at gå til. Det har givet dem ro og gjort dem trygge i de uvante omgivelser, fortæller Rasmus. Til spørgsmålet om, hvad Rasmus synes om at være i praktik, svarer han prompte:

"Det er meget fedt at være i praktik - mindre stresset end forventet. Det er egentligt meget behageligt at være her. Jeg havde forventet, at det var mere som en rigtig arbejdsplads med faste opgaver - men her er der hensyn, og man får hjælp til tingene."
Rasmus Mølby NielsenOm at være i praktik

Fremtiden

Selvom Rasmus interesserer sig for teknikken, så er han ikke helt afklaret med, hvor hans fremtid ligger. Han er dog helt sikker på, at drømmen er at gennemføre en uddannelse og få et almindeligt arbejde. Praktikpladsen hos Mobilize Me har derfor været en god øvelse for Rasmus. Den har vist ham hverdagen på en arbejdsplads og styrket ham i troen på, at han har noget at tilbyde.

Som afslutning på praktikforløbet fik hver af vores praktikanter en anbefaling med på vejen, som de kan bruge i deres videre uddannelsesforløb.

"Rasmus og de tre andre praktikanter, har gjort et utroligt godt stykke arbejde, og deres særlige evne til at se vores værktøjers styrker og svagheder giver os en masse at arbejde videre med hos Mobilize Me."
Mobilize Me Kontakt Struktur App
René Brøndberg-BrasFlot anbefaling
På billedet ses Rasmus og de andre praktikanter, Jens-Ole Møller Christensen samt to elever fra Special Minds, som har arbejdet med PlaNet hjemme hos Special Minds.

Special Minds

Special Minds er en socialøkonomisk virksomhed, der uddanner unge mennesker med autisme eller en autisme-profil. Derudover udbyder de konsulentydelser til virksomheder, som har brug for de helt særlige evner, som deres elever besidder.

STU-Special Minds foregår i tæt samarbejde med virksomhedens erhvervsafdeling, og undervisningen er derfor dels rettet mod de kompetencer, der efterspørges i erhvervslivet og dels på selvstændiggørelse af eleven på øvrige livsområder.

Hvis du har lyst til at høre mere om mulighederne for praktik, så kontakt Jens-Ole Møller Christensen på telefon: 30 32 22 83 eller mailadressen: jok@specialminds.dk.