Brugererfaring

En fælles struktur for hele klassen

Mobilize Me er udviklet som et individuelt værktøj, der giver brugeren et overblik over hans/hendes hverdag. Den opskrift har man dog ikke fulgt på Vonsild Specialskole, hvor pædagog Mette Damkjær har valgt at bruge Mobilize Me på sin helt egen måde. Her bruger klasserne Mobilize Me i fællesskab på et TV, der hele tiden viser, hvor langt eleverne er nået med deres skoledag. Det giver klassen et fælles overblik og styrker koncentrationen, fortæller Mette.

Mette Damkjær er pædagog og ansat hos Specialcenter Vonsild, som er Kolding Kommunes skoletilbud for elever med vidtgående fysiske og psykiske handicaps. Her har Mette og en kollega arbejdet med Mobilize Me siden sommeren 2016, og eleverne er rigtig glade for det.

På Specialcenter Vonsild bruger man dog ikke Mobilize Me på samme måde som alle andre, da værktøjet ikke indeholder elevernes individuelle strukturer. I stedet bruges værktøjet til at vise en fælles struktur for hele klassen. Før Mette indførte Mobilize Me på skolen, måtte hun skrive dagens struktur op på klassens SMART Board hver morgen, men dette forsvandt, når timen var slut og en ny lærer skulle overtage klassen. Mette og hendes kollegaer havde derfor brug for et værktøj, som kunne blive i klassen og fulgte eleverne i stedet for lærerne og pædagogerne.

De prøvede flere forskellige metoder, men Mette forklarer, at baggrunden for at vælge et visuelt strukturværktøj var, at mange af eleverne ikke kan læse, og derudover ikke har en særlig veludviklet fornemmelse for tid. Eleverne er derfor særligt begejstrede for Mobilize Me’s timetimer, som giver dem overblik og fortæller dem, hvor lang tid, der er tilbage af de forskellige aktiviteter.

”Vi havde brug for et visuelt strukturredskab, som kunne synliggøre skoleskemaet for hele klassen på en gang. Vores elever er især vilde med timerfunktionen, og vi kan se, at de ofte vender sig mod skærmen for at følge med i, hvor langt vi er”
Mette DamkjærPædagog, Specialcenter Vonsild

I begyndelsen monterede Mette iPad’en på en væg i klasselokalet, men skolen har bevilliget et TV og en minicomputer (Raspberry Pi 3), som viser strukturen for hele klassen. Planen er, at Mobilize Me skal udbredes til hele skolen, således at alle klasser vil være udstyret med værktøjet.