News

Så er det sommerferie – Gæsteindlæg af Anita Knutzen

Ferieeeeeeee! Børnene kommer hujende ind af døren tidligt den fredag, hvor folkeskolen holder sommerferie. Forude venter 6 ugers ferie. Skønt! I hvert fald for de fleste familier.

Kender du det? Følelsen af at glæde sig til ferien, til at komme helt ned i gear, mærke vejrtrækningen heeeeelt nede i maven – helst med benene oppe og en kop kaffe i hånden. At nyde varmen fra solskinnet, en smule kløen af sandet på benene fra strandturen og lugten fra grillen, der roligt forbereder aftensmaden – alt imens du ihærdigt forsøger at abstrahere fra børnenes konflikter og højlydte meningsudvekslinger.

Det kender vi sikkert alle. Men i en familie med børn med udfordringer er sommerferiens mange fridage blot endnu mere udfordrende.

I min familie, hvor der er børn og unge med autisme, tourette, ADHD og neurotypiske teenagere er de 6 uger med sommerferie ikke altid lutter lagkage. Der er dage, hvor konflikterne nærmest står i kø og dage, hvor alting kører lige efter snoren. Dage, hvor planlægning og struktur går op i en højere enhed og dage, hvor vi omstrukturerer og brandslukker.

Heldigvis er der flest af de gode dage med hygge, aktiviteter og feriestemning.
Men det kræver arbejde! For at kunne opnå hygge og feriestemning, skal børnene vide, hvad vi skal? Hvornår vi skal? Hvor længe vi skal? Hvorfor vi skal? Og hvad vi skal bagefter? – hver dag! I alle de forskellige tiltag!

At holde så lang ferie kræver en hårfin balance mellem at børnene får ladet op, men uden at kede sig for længe. At der bliver holdt struktur, men også kan give plads til den mængde spontanitet, der kan rummes den pågældende dag. At komme på oplevelser, aktiviteter og holde ferie som passer til alle i familien.

I år er første år, hvor de to store piger, i min lille familie, ikke tager med på ferie. De er flyttet hjemmefra og har fået andre interesser. Så Emma, Amalie, Jesper og jeg tager på 4 dages ferie til København i uge 32, hvor vi skal bo i en lille lejlighed i en sidegade til Strøget.

Togafgangene er bestilt. Billetterne til Zoo er købt, så vi undgår køen.Dagen med picnic i Kongens have, dessert fra LaGlace og lang gå tur til Christiania er planlagt. Togturen hjem er planlagt, så vi kan nå morgenen uden stress, men samtidig ikke bliver for trætte til at kunne rumme turen hjem.
Vi mangler kun at finde ud af, hvad og hvor vi skal spise til de forskellige måltider.

Mange mennesker! Meget larm! Mange stimuli! – Men med god struktur og gode pauser, så når vi langt!

Hav en rigtig dejlig sommer!

 

Anita Knutzen er forfatteren bag “Autismens ABC”. Hvis du vil læse mere om Anita Knutzen og hendes bog, så besøg hendes hjemmeside her: www.anitaknutzen.dk